Cyber Security

Ασφαλής εργασία κατά τις διακοπές: Πώς να προστατεύσετε τα επιχειρηματικά δεδομένα εν κινήσει

Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος κυλά, πολλοί επαγγελματίες προσβλέπουν στις στιγμές χαλάρωσης που προσφέρουν οι πολυαναμενόμενες διακοπές. Ωστόσο, στον διασυνδεδεμένο πλέον κόσμο μας, η πλήρης αποσύνδεση από την εργασία μπορεί να είναι δύσκολη ακόμη και σε περίοδο διακοπών. Για όσους σκοπεύουν, λοιπόν, να καλύψουν τα καθήκοντά τους μεταξύ επισκέψεων στην παραλία και περιηγήσεων στα αξιοθέατα, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην κυβερνοασφάλεια. Δείτε πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα ευαίσθητα επιχειρηματικά δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή ενώ βρίσκεστε εν κινήσει:

Χρησιμοποιήστε VPN (Virtual Private Network)

Όταν συνδέεστε στο Internet σε ένα ξενοδοχείο, καφέ ή αεροδρόμιο, τα δεδομένα σας καθίστανται ευάλωτα σε ψηφιακές υποκλοπές. Ένα VPN κρυπτογραφεί την κίνησή σας στο διαδίκτυο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο VPN επαγγελματικού επιπέδου όταν αποκτάτε πρόσβαση σε επιχειρηματικά δεδομένα ή συστήματα.

Διατηρήστε τις συσκευές σας ασφαλείς

Η ασφάλεια των φυσικών συσκευών είναι εξίσου σημαντική με την ψηφιακή ασφάλεια. Μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς επίβλεψη σε δημόσιους χώρους και εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη απορρήτου για να διασφαλίσετε ότι η οθόνη σας δεν είναι ορατή σε τρίτους. Επιπλέον, να κλειδώνετε πάντα τις συσκευές σας όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ενεργοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA):

Το MFA προσθέτει ένα ή περισσότερα επιπλέον επίπεδα ασφάλειας στους ψηφιακούς λογαριασμούς σας, απαιτώντας περισσότερους από έναν τύπους ταυτοποίησης πριν χορηγηθεί πρόσβαση. Αυτό μπορεί να είναι ένας συνδυασμός από κάτι που γνωρίζετε (όπως ένας κωδικός πρόσβασης), κάτι που έχετε (όπως το τηλέφωνό σας) και κάτι που είστε (όπως δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου).

Προσοχή στις επιθέσεις phishing

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύονται τους ταξιδιώτες, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τυχόν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα που λαμβάνετε και δεν σας φαίνονται συνηθισμένα. Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και ελέγξτε ξανά τα στοιχεία του αποστολέα πριν απαντήσετε σε τυχόν αιτήματα για πληροφορίες.

Διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο

Οι ενημερώσεις λογισμικού συχνά περιλαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα για ευπάθειες ασφαλείας, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε όλες τις συσκευές σας ενημερωμένες. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις, εάν είναι δυνατόν, για να βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε πάντα τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λογισμικού σας.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης

Αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς, καθώς αυτό διευκολύνει τους hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης.

Περιορίστε τη χρήση δημόσιων Wi-Fi

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε δωρεάν δημόσιο Wi-Fi, αυτά τα δίκτυα είναι συχνά μη ασφαλή και μπορεί να αποτελέσουν εστία για εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσιο Wi-Fi, αποφύγετε την πρόσβαση σε ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες ή την πραγματοποίηση οικονομικών συναλλαγών.

Επιλέξτε μία αξιόπιστη λύση Endpoint Security

Τέλος, σκεφτείτε την υλοποίηση μιας προηγμένης λύσης ασφαλείας όπως το Managed Detection and Response (MDR). Το MDR παρέχει συνεχή παρακολούθηση, ανίχνευση και ανταπόκριση σε απειλές σε όλες τις συσκευές σας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και όταν είστε καθ’ οδόν, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι συσκευές σας παρακολουθούνται συνεχώς για οποιαδήποτε ένδειξη κυβερνοεπίθεσης. Έτσι, καθώς απολαμβάνετε τις διακοπές σας, μία λύση MDR μπορεί να σας παρέχει την ηρεμία που χρειάζεστε.

Οι διακοπές είναι μια εποχή για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ξέγνοιαστες στιγμές. Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι προστατεύετε τα δεδομένα της επιχείρησής σας κατά την περίοδο των διακοπών σας. Θυμηθείτε, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι προορισμός, αλλά ταξίδι. Καλές και ασφαλείς διακοπές!

Related Posts