Το 2022, ο αριθμός των παραβιάσεων δεδομένων που προέκυψαν από επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού (supply chain attacks) υπερέβη τις παραβιάσεις που συνδέονται με κακόβουλο λογισμικό. Το κακόβουλο λογισμικό θεωρείται συχνά ως ο πυρήνας των περισσότερων κυβερνοεπιθέσεων. Ωστόσο, το 2022, οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού ξεπέρασαν τον αριθμό των επιθέσεων που βασίζονται σε κακόβουλο λογισμικό κατά 40%.
Μια επίθεση στην εφοδιαστική αλυσίδα συμβαίνει όταν ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο στοχεύει την αλυσίδα εφοδιασμού μιας εταιρείας για να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυό της και να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα ή να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματά της. Αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν γίνει όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών απωλειών, ζημιάς στη φήμη και νομικών προστίμων.
Μία αλυσίδα εφοδιασμού αναφέρεται σε ολόκληρο το δίκτυο οργανισμών, ανθρώπων, δραστηριοτήτων, πληροφοριών και πόρων που εμπλέκονται στην παραγωγή, τη διανομή και την παράδοση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, είναι η ακολουθία των διαδικασιών και των οργανισμών που εμπλέκονται στη μεταφορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας από το αρχικό στάδιο της παραγωγής στον τελικό καταναλωτή.
Κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού περιλαμβάνει πολλούς οργανισμούς και άτομα και οποιοσδήποτε από αυτούς θα μπορούσε ενδεχομένως να στοχοποιηθεί σε μια επίθεση αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τις εταιρείες να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση ως προς την κυβερνοασφάλεια και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι συνεργάτες τους στην αλυσίδα εφοδιασμού εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο.
Μια επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού λειτουργεί εκμεταλλευόμενη την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εταιρείες στους προμηθευτές, τους πωλητές και τους συνεργάτες τους. Ακολουθεί μια γενική επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί μια επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού:
- Ο εισβολέας εντοπίζει έναν αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως έναν προμηθευτή με αδύναμους ελέγχους ασφαλείας ή μια ευπάθεια σε ένα στοιχείο λογισμικού ή υλικού.
- Αποκτά πρόσβαση στον αδύναμο σύνδεσμο με διάφορα μέσα, όπως hacking στο δίκτυό του, επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος ή κοινωνική μηχανική.
- Εισάγει κακόβουλο λογισμικό ή άλλο κακόβουλο κώδικα στο στοιχείο λογισμικού ή υλικού, είτε άμεσα είτε θέτοντας σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάπτυξης ή υλοποίησης του προμηθευτή.
- Στη συνέχεια, το μολυσμένο στοιχείο αναπτύσσεται στο δίκτυο της εταιρείας-στόχου, είτε απευθείας είτε μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού.
- Το κακόβουλο λογισμικό ή ο κακόβουλος κώδικας αρχίζει να εκτελείται στα συστήματα της εταιρείας-στόχου, επιτρέποντας στον εισβολέα να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, ή να πραγματοποιήσει άλλες κακόβουλες δραστηριότητες.
- Ο εισβολέας μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτήν την πρόσβαση για να κινηθεί πλευρικά μέσα στο δίκτυο της εταιρείας-στόχου, θέτοντας σε κίνδυνο πρόσθετα συστήματα ή υποκλέπτοντας περισσότερα δεδομένα.
- Η επίθεση μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στον επιτιθέμενο άφθονο χρόνο για να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του και να καλύψει τα ίχνη του.
Οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι ιδιαίτερα ύπουλες επειδή επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να παρακάμψουν τους παραδοσιακούς ελέγχους ασφαλείας, όπως τείχη προστασίας και συστήματα ανίχνευσης εισβολών, που επικεντρώνονται σε εξωτερικές απειλές. Στοχεύοντας αξιόπιστους συνεργάτες της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαφορετικά ασφαλή δίκτυα και να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους με σχετική ευκολία. Για την προστασία τους, οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας, συνεχή παρακολούθηση και εκτίμηση κινδύνου των συνεργατών τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Παρακάτω ακολουθούν διαφορετικοί τύποι επιθέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και στρατηγικές πρόληψης για την προστασία του οργανισμού σας.
Malware Injection
Σε αυτόν τον τύπο επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, ένας κυβερνοεγκληματίας εισάγει κακόβουλο κώδικα σε ένα στοιχείο λογισμικού ή hardware της αλυσίδας εφοδιασμού μιας εταιρείας. Μόλις αναπτυχθεί το μολυσμένο στοιχείο, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εξαπλωθεί στο δίκτυο της εταιρείας και να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματά τους. Για να αποφευχθεί η εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού, οι εταιρείες θα πρέπει να διεξάγουν διεξοδικές αξιολογήσεις της ασφάλειας των συνεργατών τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Third-Party Compromise
Μια παραβίαση τρίτου μέρους συμβαίνει όταν ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο μιας εταιρείας μέσω ενός τρίτου προμηθευτή. Για παράδειγμα, εάν το δίκτυο ενός προμηθευτή έχει παραβιαστεί, ο εισβολέας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την πρόσβαση για να κινηθεί πλευρικά εντός της αλυσίδας εφοδιασμού και να θέσει σε κίνδυνο άλλες εταιρείες στο δίκτυο. Για να αποφευχθούν οι παραβιάσεις τρίτων, οι εταιρείες θα πρέπει να διενεργούν τακτικούς ελέγχους ασφαλείας των συνεργατών τους στην αλυσίδα εφοδιασμού και να εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους πρόσβασης.
Firmware Manipulation
Ο χειρισμός υλικολογισμικού είναι ένας τύπος επίθεσης αλυσίδας εφοδιασμού όπου ένας κυνερνοεγκληματίας εκμεταλλεύεται το υλικολογισμικό ενός μηχανήματος ή συσκευής για να εισαγάγει ευπάθειες ή backdoors στα συστήματα της εταιρείας. Για να αποφευχθεί μία τέτοιου είδους επίθεση, οι εταιρείες θα πρέπει να επαληθεύουν την αυθεντικότητα του hardware που χρησιμοποιούν και να πραγματοποιούν τακτικές ενημερώσεις για να επιδιορθώνουν τυχόν γνωστές ευπάθειες.
Counterfeit Components
Πρόκειται για μη γνήσια εξαρτήματα hardware που πωλούνται ως γνήσια προϊόντα. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο μιας εταιρείας και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα ή να θέσουν σε κίνδυνο τα συστήματά της. Οι εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν εξαρτήματα υλικού μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές και να διενεργούν διεξοδικές αξιολογήσεις ασφάλειας των συνεργατών τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Social Engineering
Οι επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής, όπως το phishing ή το spear-phishing, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πρόσβασης στο δίκτυο μιας εταιρείας μέσω των συνεργατών της στην αλυσίδα εφοδιασμού. Για παράδειγμα, εάν ο υπάλληλος ενός προμηθευτή πέσει θύμα απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος και αποκαλύψει τα διαπιστευτήρια σύνδεσής του, ο εισβολέας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο του προμηθευτή και να κινηθεί πλευρικά εντός της αλυσίδας εφοδιασμού. Για την πρόληψη επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής, οι εταιρείες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την κυβερνοασφάλεια και άλλα μέτρα, όπως έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και φιλτράρισμα email, για να μειώσουν τον κίνδυνο επιτυχημένων επιθέσεων.
Συμπερασματικά, οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού αποτελούν αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των επιχειρήσεων. Κατανοώντας τους διαφορετικούς τύπους επιθέσεων και εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιτυχημένων επιθέσεων και να προστατεύσουν τα συστήματα, τα δεδομένα και τη φήμη τους. Θυμηθείτε να ελέγχετε και να ενημερώνετε τακτικά τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για να παραμείνετε μπροστά από αναδυόμενες απειλές.