Cyber Security

Ο κρίσιμος ρόλος των τακτικών αντιγράφων ασφαλείας στην κυβερνοασφάλεια

Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και συχνότητα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο – ιδιαίτερα των επιθέσεων ransomware – έχουν θέσει την ασφάλεια των δεδομένων στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Ένα θεμελιώδες στοιχείο, το οποίο συχνά παραβλέπεται, συντελεί όμως σε σημαντικό βαθμό σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, είναι η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων.

Γιατί έχουν σημασία τα αντίγραφα ασφαλείας

Στην απλούστερη μορφή του, ένα αντίγραφο ασφαλείας είναι ένα αντίγραφο των δεδομένων σας που αποθηκεύεται ξεχωριστά από το πρωτότυπο. Σε περίπτωση απώλειας δεδομένων, είτε λόγω βλάβης hardware ή λογισμικού, τυχαίας διαγραφής, φυσικών καταστροφών ή κυβερνοεπίθεσης, μπορείτε να επαναφέρετε τα δεδομένα σας από το αντίγραφο ασφαλείας.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, όπως το ransomware, αποτελούν πλέον σημαντική απειλή για τις επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους επιθέσεις περιλαμβάνουν hackers που διεισδύουν σε ένα δίκτυο, κρυπτογραφούν αρχεία και απαιτούν λύτρα σε αντάλλαγμα για το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Έχοντας ένα ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας επιτρέπει σε έναν οργανισμό να επαναφέρει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα του χωρίς να πληρώσει τα λύτρα. Αυτή είναι μια πρακτική επίδειξη του τρόπου με τον οποίο τα αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να χρησιμεύσουν ως σανίδα σωτηρίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης στον κυβερνοχώρο.

Τύποι αντιγράφων ασφαλείας και η συχνότητά τους

Τα αντίγραφα ασφαλείας διατίθενται σε τρεις κύριους τύπους: πλήρη, διαφορικά και επαυξητικά.

Τα πλήρη αντίγραφα ασφαλείας περιλαμβάνουν την αντιγραφή όλων των δεδομένων, η οποία απαιτεί πολλούς πόρους, αλλά παρέχει την πιο ολοκληρωμένη προστασία.

Τα διαφορικά αντίγραφα ασφαλείας αντιγράφουν δεδομένα που έχουν αλλάξει από το τελευταίο πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, εξοικονομώντας χώρο και πόρους.

Τα σταδιακά αντίγραφα ασφαλείας αντιγράφουν μόνο δεδομένα που έχουν αλλάξει από το τελευταίο αντίγραφο ασφαλείας οποιουδήποτε είδους, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερο χώρο, αλλά καθιστώντας τη διαδικασία αποκατάστασης πιο περίπλοκη.

Η συχνότητα των αντιγράφων ασφαλείας θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τη φύση και τον όγκο των δεδομένων, τους διαθέσιμους πόρους αποθήκευσης και την ανοχή του οργανισμού για απώλεια δεδομένων.

Επιλογές αποθήκευσης και η σημασία τους

Όσον αφορά την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας, οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ αποθήκευσης on-premise, off-site και αποθήκευσης στο cloud. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις του:

Η αποθήκευση μέσα στις εγκαταστάσεις παρέχει γρήγορους χρόνους ανάκτησης και μπορεί να είναι επωφελής όταν πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα μεγάλος όγκος δεδομένων. Ωστόσο, τα αντίγραφα ασφαλείας σε εσωτερική εγκατάσταση είναι ευάλωτα σε τοπικές καταστροφές και επιθέσεις εάν συνδέονται απευθείας με το υπόλοιπο σύστημα. Για να αποφύγετε σε περίπτωση περιστατικού κυβερνοασφάλειας, όπως μία επίθεση ransomware, τα αντίγραφα ασφαλείας σας να τεθούν επίσης σε κίνδυνο, είναι σημαντικό τα συστήματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας on-premise να απομονώνονται από το live περιβάλλον.

Η αποθήκευση off-site προσφέρει προστασία από τοπικές καταστροφές και πιθανές επιθέσεις στα εσωτερικά συστήματα μίας εταιρείας, διατηρώντας μια φυσική απόσταση μεταξύ του live συστήματος και του backup. Το κύριο μειονέκτημα της αποθήκευσης εκτός χώρου μπορεί να είναι η πιο αργή και πιο δύσκολη ανάκτηση και επαναφορά δεδομένων.

Η αποθήκευση στο cloud παρέχει ισορροπία, προσφέροντας απομακρυσμένη, κλιμακούμενη αποθήκευση με σχετικά γρήγορη πρόσβαση. Επίσης, παρέχει ένα επίπεδο προστασίας τόσο από τοπικές καταστροφές όσο και από επιθέσεις ransomware. Ωστόσο, η αποθήκευση στο cloud απαιτεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την διασφάλιση των δεδομένων, πέραν αυτών του παρόχου και απαιτεί επίσης και ισχυρή σύνδεση δικτύου για την επαναφορά δεδομένων.

Η ανάγκη για σχέδια ανάκτησης δεδομένων και επαλήθευση αντιγράφων ασφαλείας

Μια αποτελεσματική στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει ένα σαφές, καλά τεκμηριωμένο σχέδιο ανάκτησης δεδομένων. Όταν συμβαίνει ένα περιστατικό απώλειας δεδομένων, η διαδικασία ανάκτησης θα πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική για την ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής λειτουργίας.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να επαληθεύουν τακτικά τα αντίγραφα ασφαλείας τους για να διασφαλίσουν ότι είναι λειτουργικά και μπορούν να αποκατασταθούν. Ένα αντίγραφο ασφαλείας δεν έχει καμία χρησιμότητα εάν, όταν προκύψει ανάγκη, δεν είναι δυνατή η επαναφορά των δεδομένων από αυτό.

Cases Studies

Αρκετές επιθέσεις ransomware υψηλού προφίλ έχουν επισημάνει τη σημασία των αντιγράφων ασφαλείας. Το 2017, η επίθεση ransomware WannaCry επηρέασε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές παγκοσμίως. Πολλά θύματα αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα λύτρα επειδή δεν είχαν πρόσφατα αντίγραφα ασφαλείας. Από την άλλη, οι οργανισμοί με κατάλληλα αντίγραφα ασφαλείας μπόρεσαν να ανακάμψουν χωρίς να υποκύψουν στις απαιτήσεις των hackers.

Τον Ιούλιο του 2021, μια μεγάλη επίθεση ransomware στόχευσε το Kaseya VSA, ένα δημοφιλές εργαλείο που χρησιμοποιείται από IT παρόχους. Η επίθεση ενορχηστρώθηκε από τη συμμορία ransomware REvil, η οποία εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια στο λογισμικό Kaseya για να διεισδύσει στα δίκτυα πολλών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Η επίθεση επηρέασε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, καθιστώντας την μία από τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις ransomware της εποχής.

Μια αξιοσημείωτη περίπτωση αφορούσε μια σουηδική αλυσίδα παντοπωλείων, την Coop, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει περισσότερα από 800 καταστήματα επειδή ο πάροχος λογισμικού ταμειακών μηχανών χτυπήθηκε από την επίθεση. Η εταιρεία έμεινε ανίκανη να λειτουργήσει για αρκετές ημέρες, αποδεικνύοντας τις σοβαρές λειτουργικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια επίθεση.

Ωστόσο, ένας πάροχος IT που επηρεάστηκε από την επίθεση, η Cognizant, μπόρεσε να ανακάμψει πιο γρήγορα λόγω της ύπαρξης μιας αποτελεσματικής στρατηγικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα συστήματα των πελατών της είχαν παραβιαστεί, η Cognizant μπόρεσε να επαναφέρει γρήγορα τις υπηρεσίες επειδή είχε διαθέσιμα πρόσφατα και αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας.

Η επίθεση Kaseya VSA υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού εφεδρικού συστήματος. Οι εταιρείες που είχαν ενημερωμένα αντίγραφα ασφαλείας ήταν καλύτερα εξοπλισμένες για να ανακτήσουν τα συστήματά τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν τα λύτρα. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν αποτελεσματικά αντίγραφα ασφαλείας αντιμετώπισαν μια δύσκολη επιλογή: να χάσουν τα δεδομένα τους ή να πληρώσουν τα απαιτούμενα λύτρα.

Η επίθεση χρησίμευσε επίσης ως υπενθύμιση ότι κανένας οργανισμός δεν είναι απρόσβλητος από απειλές στον κυβερνοχώρο. Είτε είστε μια μικρή επιχείρηση είτε ένας μεγάλος πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής, μια ισχυρή στρατηγική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που περιλαμβάνει τακτικά αντίγραφα ασφαλείας είναι απαραίτητη στο σημερινό ψηφιακό τοπίο.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας: ουσιαστικό μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Αν και κρίσιμα, τα αντίγραφα ασφαλείας είναι μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι μια μορφή «διασφάλισης στον κυβερνοχώρο», δίνοντας στις εταιρείες ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας έναντι απειλών. Ωστόσο, η πρώτη γραμμή άμυνας θα πρέπει πάντα να είναι ισχυρά μέτρα ασφαλείας, όπως τείχη προστασίας, λογισμικό προστασίας από ιούς, τακτικές ενημερώσεις συστήματος και εκπαίδευση χρηστών, για την πρόληψη παραβιάσεων.

Συμπερασματικά, η σημασία των τακτικών, αξιόπιστων αντιγράφων ασφαλείας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Σε μια εποχή κλιμάκωσης των απειλών στον κυβερνοχώρο, μια ολοκληρωμένη στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεν είναι απλώς μια καλή πρακτική, αλλά μια επιχειρηματική αναγκαιότητα.