Cyber Security

Ο ρόλος της κυβερνοασφάλειας στον σχεδιασμό της επιχειρησιακής συνέχειας

Καθώς οι επιχειρήσεις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, η σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως μέρος του σχεδιασμού της επιχειρησιακής συνέχειας δεν πρέπει να υποτιμάται. Τα περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορούν να διαταράξουν τις επιχειρηματικές λειτουργίες σε μεγάλο βαθμό, να βλάψουν τη φήμη μίας επιχείρησης και να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να συμπεριλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια ως κρίσιμο στοιχείο των σχεδίων επιχειρησιακής συνέχειας.

Ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας (Business Continuity Plan – BCP) είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσει μια επιχείρηση σε περίπτωση διακοπής των λειτουργιών της, είτε αυτή οφείλεται σε φυσικούς είτε σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο στόχος ενός σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας είναι η δημιουργία συστημάτων πρόληψης και ανάκαμψης για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών για μια επιχείρηση. Ο σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι μια επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί παρά τη διακοπή. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, οι απειλές αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας.

Οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα μέρα με τη μέρα καθιστώντας τις επιπτώσεις τους ολοένα και πιο καταστροφικές για τις επιχειρήσεις. Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, οι μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό, οι επιθέσεις ransomware και οι επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών είναι μερικές από τις πιο κοινές απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Verizon Report 2022, οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος αποτέλεσαν το μέσο για το 36% των παραβιάσεων δεδομένων που περιλάμβαναν τακτικές κοινωνικής μηχανικής. To 2022 υπήρξε αύξηση 74% στον αριθμό των επιθέσεων DDoS (επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών) σύμφωνα με το StormWall’s DDoS Year-in-Review report 2022. Ο αντίκτυπος των επιθέσεων DDoS μπορεί να είναι καταστροφικός, καθώς συχνά περιλαμβάνει διακοπή λειτουργίας και περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες και τραπεζικές συναλλαγές.

Η ενσωμάτωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας περιλαμβάνει τον εντοπισμό πιθανών απειλών και τρωτών σημείων και την ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό τους. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σχεδίου αντιμετώπισης συμβάντων κυβερνοασφάλειας (CIRP) που περιγράφει τα βήματα που θα ληφθούν σε περίπτωση συμβάντος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το CIRP θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτόκολλα για τον περιορισμό του συμβάντος, τη διερεύνηση της αιτίας και την αποκατάσταση των λειτουργιών το συντομότερο δυνατό.

Για να ενσωματώσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας, οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση ως προς την κυβερνοασφάλεια. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, όπως τείχη προστασίας, λογισμικό προστασίας από ιούς και συστήματα ανίχνευσης εισβολών, για την πρόληψη επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται στις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων.

Είναι επίσης σημαντικό να επανεξετάζεται και να ενημερώνεται τακτικά το BCP και το CIRP για να διασφαλίζεται ότι παραμένουν αποτελεσματικά ενόψει νέων και εξελισσόμενων απειλών. Αυτό περιλαμβάνει τη διενέργεια τακτικών εκτιμήσεων κινδύνου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ενσωμάτωση των ευρημάτων στα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας. Ενσωματώνοντας την κυβερνοασφάλεια στον σχεδιασμό της επιχειρησιακής συνέχειας, οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένες για τον πιθανό αντίκτυπο των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου τέτοιου είδους συμβάντων, στη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας και στην προστασία από ζημιά στη φήμη και οικονομικές απώλειες.

Συμπερασματικά, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να αποτελεί βασική συνιστώσα κάθε σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας. Με τον εντοπισμό πιθανών απειλών και τρωτών σημείων, την ανάπτυξη ενός σχεδίου αντιμετώπισης συμβάντων κυβερνοασφάλειας και την υιοθέτηση μιας προληπτικής προσέγγισης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένες για τον πιθανό αντίκτυπο των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Θυμηθείτε, η πρόληψη είναι το κλειδί και η προληπτική αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της επιχείρησής σας από τις πιθανές επιπτώσεις.

Related Posts