Cyber Security

Vulnerability Assessment & Penetration Testing: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το vulnerability assessment και το penetration testing είναι και τα δύο σημαντικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ασφάλειας ενός δικτύου ή συστήματος. Από πολλές απόψεις οι υπηρεσίες αυτές είναι παρόμοιες μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο.

Το vulnerability assessment είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αξιολόγηση τρωτών σημείων σε ένα δίκτυο ή σύστημα. Αυτό γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα εργαλεία, όπως σαρωτές, που σαρώνουν για γνωστές ευπάθειες στο λογισμικό και τις συσκευές του συστήματος. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της σάρωσης χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας αναφοράς που εντοπίζει τις ευπάθειες και παρέχει συστάσεις για τον τρόπο μετριασμού τους. Ο κύριος στόχος ενός vulnerability assessment είναι ο εντοπισμός τρωτών σημείων, ώστε να μπορούν να διορθωθούν πριν από την εκμετάλλευσή τους.

Το penetration testing, από την άλλη πλευρά, είναι μια πιο ενεργή διαδικασία που περιλαμβάνει την προσπάθεια εκμετάλλευσης τρωτών σημείων σε ένα σύστημα. Ο κύριος στόχος του penetration testing είναι να προσομοιώσει μια πραγματική επίθεση στο σύστημα και να εντοπίσει ευπάθειες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας εισβολέας. Η διαδικασία γίνεται συνήθως από επαγγελματίες penetration testers, οι οποίοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα. Τα αποτελέσματα του penetration testing χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία μιας αναφοράς που εντοπίζει τις ευπάθειες και παρέχει συστάσεις για τον τρόπο μετριασμού τους.

Μια βασική διαφορά μεταξύ του vulnerability assessment και του penetration testing είναι το επίπεδο αλληλεπίδρασης με το σύστημα. To vulnerability assessment γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα εργαλεία που σαρώνουν το σύστημα χωρίς να αλληλεπιδρούν με αυτό, ενώ το penetration testing απαιτεί ενεργή αλληλεπίδραση με το σύστημα για τον εντοπισμό τρωτών σημείων.

Το  vulnerability assessment είναι μια παθητική διαδικασία, όπου ο ελεγκτής αναζητά μόνο ευπάθειες και δεν προσπαθεί ενεργά να τις εκμεταλλευτεί, ενώ το penetration testing είναι μια ενεργή διαδικασία, όπου ο ελεγκτής προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις εντοπισμένες ευπάθειες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το penetration testing μπορεί επίσης να περιλαμβάνει επιθέσεις social engineering που προσομοιώνουν επιθέσεις phishing ή baiting που στοχεύουν στην εύρεση τρωτών σημείων στο στοιχείο των ανθρώπων του οργανισμού και όχι μόνο στην τεχνική πλευρά.

Τόσο το vulnerability assessment όσο και το penetration testing έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Vulnerability assessment

Πλεονεκτήματα:

  • Επιτρέπει στους οργανισμούς να εντοπίζουν και να ιεραρχούν ευπάθειες, έτσι ώστε να μπορούν πρώτα να διορθωθούν οι πιο κρίσιμες.
  • Μπορεί να εκτελείται σε τακτική βάση για να διασφαλίζεται ότι τα νέα τρωτά σημεία εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται εγκαίρως.
  • Μπορεί να αυτοματοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος από το penetration testing.

Περιορισμοί/Μειονεκτήματα:

  • Δημιουργεί false positives, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγάλος όγκος ευπαθειών που δεν αποτελούν πραγματικά τρωτά σημεία.
  • Κάθε ευπάθεια πρέπει να ελέγχεται χειροκίνητα πριν δοκιμαστεί ξανά.
  • Το vulnerability assessment δεν επιβεβαιώνει αν μια ευπάθεια είναι εκμεταλλεύσιμη ή όχι.

Penetration testing

Πλεονεκτήματα:

  • Μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να εντοπίσουν ευπάθειες που ενδέχεται να μην εντοπιστούν από αυτοματοποιημένα vulnerability assessments.
  • Προσομοιώνει πραγματικές επιθέσεις και παρέχει μια σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένας εισβολέας μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ευπάθειες.
  • Μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να εντοπίσουν ευπάθειες στους ανθρώπους, τις διαδικασίες και την τεχνολογία τους.
  • Βοηθά τους οργανισμούς να επικυρώσουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων ελέγχων ασφαλείας τους και να εντοπίσουν κενά στις διαδικασίες ασφαλείας τους.
  • Αποκλείει τα false positives.
  • Απαιτείται ετησίως, ή μετά από μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό.

Περιορισμοί/Μειονεκτήματα:

  • Χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το vulnerability assessment και είναι αρκετά πιο δαπανηρό.

Και από τις δύο υπηρεσίες παράγονται αντίστοιχες αναφορές που όχι μόνο καταγράφουν τα τρωτά σημεία που εντοπίστηκαν, αλλά και προτεινόμενες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές για την αποκατάσταση αυτών των τρωτών σημείων. Οι αναφορές συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης ασφαλείας του οργανισμού.

Η ορθότερη πρακτική είναι οι δύο υπηρεσίες να συνδυάζονται για να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ασφάλεια δικτύου και εφαρμογών. Όταν συνδυάζονται το vulnerability assessment και το penetration testing παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για την αξιολόγηση της ασφάλειας. Η διαδικασία του vulnerability assessment παρέχει σαφή κατανόηση των αδυναμιών που υπάρχουν, ενώ η διαδικασία του penetration testing επικυρώνει τον αντίκτυπο αυτών των αδυναμιών και παρέχει ένα μέτρο της αποτελεσματικότητας των ελέγχων ασφαλείας. Μαζί, δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της συνολικής εικόνας της ασφάλειας ενός οργανισμού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες αποκατάστασης και να μετρήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Η εξειδικευμένη ομάδα cybersecurity ης εταιρείας μας μπορεί να σας καθοδηγήσει για τον αποτελεσματικότερο συνδυασμό cybersecurity υπηρεσιών και λύσεων για την  διασφάλιση του οργανισμού σας.

Related Posts